Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2013 21:41 - Пак за Маркес, разбира се
Автор: anaevada Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1786 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 21.03.2013 19:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Много мразя да вали дъжд – това значи кал и облаци. Облаците значат .. облачно небе. А облачното небе значи ... несиньо и неслъчнево небе. Гнус. Като за начало, хората, които не харесват слънцето, са луди за връзване (не като мен, от скучните) – толкова е мрачно всичко и толкова бледи са цветовете, когато няма слънце. Нещо като библиотека без ... Маркес. Хъх. (знам какво ти е в главата, Слънце) За сметка на това обичам страшно много самия дъжд, когато времето запази благоприличие и не стане студено, разсърдило се безвъзвратно, като отегчена домакиня на мъжа си.

    Онзи ден валя точно така. Излизаме аз и Б. 30 минути по-рано от последния час, защото госпожата пускаше да си тръгнат готовите с контролното. Много обичам така. В такива обстоятелства с Б.  и Ж. излизаме първи. Получава се от самочувствието, че и да не знаем нещо, друг едва ли ще го знае. Не че не обичаме да си подсказваме – системата действа винаги безотказно. Та, излизаме от сградата с Б. , както казах – страхотна откачалка, която обича барабани и шотландска музика, и мрачно, студено време, и седи точно зад мен – и то вали! Е, кажете как да не изрецитирам на Б. с цялото удовлетворение на света Маркес:

„Валя четири години, единайсет месеца и два дни. Имаше времена на ръмене, когато всичко живо си постави официални дрехи и направи физиономия на оздравяващ, за да отпразнува спирането на дъжда, но скоро привикнаха да тълкуват паузите като предизвестия за усилване. Небето се продънваше в шумни бури, а Северът пращаше урагани, които разпердушиниха покриви и събориха стени, и изровиха от корен последните чукани на плантациите. (...) Един петък в два часа след пладне светът бе осветен от глупаво, алено и грапаво като тухлен прах слънце, почти толкова свежо, колкото водата, и не валя в продължение на десет години.”

 

    Това фрагментче ме плени от момента, в който го чух, изпълнено от Севда Шишманова във филма й за „Сто години самота” за „Голямото четене” на БНТ. Гласът й, интонацията, образите от Картахена де Индиас .... После щях да се явявам на един кастинг с него, но мама не ме пусна от съображения за сигурност – „актьорите са развратни хора”. (Сефте.)В един момент, освен най-прекрасно звучащото нещо на света, изпълнено с невъобразима красота, открих сама за себе си причината, поради която толкова покъртително го обожавам – беше нужно само да заменя дъжда с любовта. Така се случва в природата, така се случва и в съзнанието – ще обичаш 5 години, мислейки си толкова пъти, че вече не обичаш, докато всъщност обичаш, а просто не усещаш ... а накрая, когато спреш, няма да обичаш 10 години. (Сефте)

    А Б. попита малко несигурен дали цитирам Маркес. Знае точно две неща за него – че го обожавам и че е писател. Маркес никак не му влиза в сферичката на литературата, която харесва просто защото, както той сам казва, не обича да чете литература, предпочита някоя хубава книга. Това ми  го каза в контратеза, антитеза или в затапващ отговор, сигурна съм, че е все тая как ще го наречем, когато му заявих пламенно, че Маркес пише велика литература. Казвам:”разбира се, че е Маркес”. А Б. попита озадачен:

 

-         Маркес откога е поет? – сега вече знам какъв отговор трябваше да му дам.

-         Не е нужно да бъдеш поет, за да пишеш поезия.

 


 

 



Гласувай:
12



1. him - :)
17.03.2013 22:42
Не ми казвай, че даже тази божествена песен няма да ти промени мнението за дъжда? :) http://www.youtube.com/watch?v=WkSzV6jAkhQ
цитирай
2. aip55 - Бъди
18.03.2013 10:22
-спокойна! Винаги има различие м/у двама души. За това се е погрижила майката природа. Само не се напъвай в живота да си по напред от мъжката си половинка, защото ще го обезцениш като личност. А, при теб съществува такава опасност. Разсъжденията ти са нестандартни и крият риск от неразбиране от другата страна!
Мисли на :::3D))), а за разказчето ти съм уверен, че стъпваш с крачка напред.Браво!
цитирай
3. arvenschild9 - :)
18.03.2013 18:03
"Всичко, което зная, е, че ако си поет, ще създадеш нещо красиво. Разбираш ли, трябва да ти остане нещо красиво, след като слезеш от страницата и изобщо." - Франи, "Франи" - Дж. Селинджър
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anaevada
Категория: Лични дневници
Прочетен: 266919
Постинги: 208
Коментари: 225
Гласове: 1039
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031