Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2011 18:50 - Как да си кирилизираме компютъра
Автор: venc98 Категория: Други   
Прочетен: 1810 Коментари: 0 Гласове:
0



Как да си кирилизираме компютъра
Съдържание
Увод

Целта на тази книга е да даде практически съвети на хората, които желаят да кирилизират компютъра си. Кирилизация означава да настроим компютъра така, че информацията в него да се представя изцяло или частично на кирилица, т.е. на български език.

Интересни факти

1. Не е нужно компютърът да е в България, за да може потребителят да чете, пише, възпроизвежда или визуално да приема информация на български език. Всеки компютър може да бъде кирилизиран. Например потребител в САЩ би могъл спокойно да чете, пише и т.н. на кирилица.

2. Можете да четете и пишете писма на кирилица в електроната си поща, било тя Хотмейл, Йаху, АБВ или друга уеб-базирана електронна поща. (вижте по-долу раздел "Често задавани въпроси, Как да разчитам писма на кирилица в електронната ми поща?")

3. Не е нужно да притежавате компютър, за да пишете на кирилица (вижте по-долу раздел "Помощ! Нямам компютър!")

Видове кирилизация

Има няколко вида компютърни кирилизации, които се различават по степен на сложност и по обем на кирилизацията.

Кирилизация на писмено ниво

Това е най-лесният вид кирилизация, който позволява да се пише на кирилица. По-късните версии на Уиндоус, каквито имат повечето потребители у нас, имат инсталирана кирилица. Това позволява добавянето й към вече съществуващата подредба на клавиатурата, най-често латинската, и превключването от едната на другата. Ако Уиндоус няма точно желаното подреждане, (например потребителят предпочита подреждане по Българския държавен стандарт (БДС), а не фонетичното подреждане - за подробности вижте статията на Уикипедия Компютърна клавиатура), то предпочитаният вариант може лесно да се инсталира и добави по същия начин. На Даунлоуд.бг можете да намерите всевъзможни малки безплатни програмки за добавяне на предпочитаната от вас кирилица.

Уиндоус Екс Пи

В Уиндоус Екс Пи (Windows XP) следвайте следните стъпки, за да добавите българско подреждане на клавиатурата, което да работи паралелно с английското:

  1. Щракнете на START (долу вляво)
  2. Щракнете на CONTROL PANEL
  3. Щракнете два пъти на REGIONAL AND LANGUAGE OPTIONS
  4. Щракнете на LANGUAGES най-горе
  5. Щракнете на DETAILS
  6. Щракнете на ADD
  7. Под INPUT LANGUAGE в по-горната диалогова кутия щракнете на стрелкичката на диалоговата кутия и намерете BULGARIAN, но не го избирайте още. Ако пише Bulgarian (Phonetic), ще си инсталирате фонетичната българска клавиатура. Ако пише само Bulgarian, не е ясно точно кое подреждане ще инсталирате, фонетично или по БДС; по-вероятно ще е БДС. Bulgarian (Latin) не ви трябва. Изберете желаното подреждане. Щракнете на ОК. Би трябвало българският и английският да са добавени под INSTALLED SERVICES. По подразбиране подреждането на клавиатурата се сменя с комбинацията от бутони ляв SHIFT и ляв ALT. Ако желаете да промените това, трябва да щракнете на бутона KEY SETTINGS и да направите промените. С или без промени, но накрая трябва да натиснете ОК. Вече всичко би трябвало да е затворено и да виждате долу вдясно кодовете на езиците ЕN или BG. С бутоните ляв SHIFT и ляв ALT (или друга комбинация, която сте избрали) би трябвало да можете да ги сменяте.

Ако подреждането не е точно това, която искате, можете да си свалите предпочитаната версия от Даунлоуд.бг

Кирилизация на програмно ниво

Кирилизиране на компютъра на програмно ниво означава използването на програми, които са на български език. Такива са например Офис пакетът на Майкрософт и по-точно програми като Уърд или самият Уиндоус, които съществуват на български език. Уиндоус позволява да работите едновременно с Уърд на български език и с други програми на английски език. Езикът на съответната програма зависи от езика на самия пакет, а не от операционната Ви система, макар че операционната Ви система може да влияе на програмите. Обърнете внимание, че трябва да си купите съответните програми на български език. Уиндоус не може да прехвърля интерфейса на програмите от един език на друг.

Съществуват много стандарти за кодиране на кирилица. Това е проблем както при кирилизирането на програмно, така и на системно ниво. Заради широката популярност на Уиндоус широко разпространен е стандартът за кирилизиране CodePage-1251. Други стандарти са ISO-8859-5 (на Международната организация за стандарти), KOI8-R (Руски национален стандарт) и други. Този проблем не е специфичен само за кирилизацията, а и за другите подреждания на клавиатурата. Затова е създаден универсален стандарт за кодиране на символи - Уникод (Unicode), който е в няколко варианта: UTF-8, UTF-16 и UTF-32 (числото означава колко бита се използват при кодирането на всеки символ). Ако имате избор, използвайте UTF-8.

Linux

Много от основните програми за Линукс (Linux) вече са кирилизирани. Това включва и най-популярните системи за управление на прозорци - КДЕ и Гном. Често има програми, които не са кирилизирани напълно и някои от командите или документацията се изписват на английски.

Кирилизация на системно ниво

Това е една от най-сложните кирилизации. Тя позволява на потребителя да наименува файловете си на български език, например разходи.док, а не razhodi.doc. Файловите системи NTFS и EXT3 са с вътрешно кодиране по уникод ( вероятно и други, но не и старите файлови системи като ФАТ16). При тях няма значение дали файловите имена са на кирилица, арабски, гръцки или някоя от индийските азбуки примерно, всичко се чете безпроблемно независимо от регионалните настройки. Повече информация за този вид кирилизация има на Гювечи от Инжинера, за съжаление сайтът не е обновяван повече от 5 години и голяма част от информацията е остаряла.

Обръщам внимание! Ако решите все пак да използвате кирилизатора на Инженера, е възможно да предизвикате нежелани престартирания на компютъра. Някой от компютрите от страна на хардуер не са съвместими и при преминаване от една в друга клавиатурна подредба се проявява този ефект. Не трябва да се притеснявате, защото Инженера е написал брилиантно своят софтуер и се деинсталира без никакви проблеми и увреждания на операционната система.

Mac OS X

Max OS X е кирилизирана на системно ниво.

Митове По електронната поща не може да се пише на кирилица

Някои хора продължават да пишат електронните си писма на латиница, защото смятат, че човекът срещу тях няма да може да разчете написаното. Всички уеб-базирани електронни пощи, например Йаху, Хотмейл, АБВ и т.н., могат да показват писма на кирилица. Други хора не знаят или пък нарочно не искат да използват функцията encoding в браузъра си.

Само в България може да се пише, чете и ползва информация на кирилица

Някои потребители погрешно смятат, че щом не са в България, то те не могат да кирилизират компютъра си. Всеки компютър може да "проговори" на кирилица, независимо дали той е в България или извън нея. Това зависи от софтуера.

Често задавани въпроси

1. Как да пиша на кирилица?

Вижте "Кирилизация на писмено ниво" по-горе.

2. Как да разчитам писма на кирилица в електронната си поща?

Не е сложно. Трябва да намерите менюто за кодиране на символите в браузъра Ви. За Интернет Експлорър това е View. Щракнете на View, ще се отвори меню. Щракнете на Encoding, ще се отвори ново меню. Намерете Cyrillic (Windows). Ако не го виждате в списъка, щракнете на More и до него ще се появи ново меню. Щракнете на Cyrillic (Windows). Голяма част от писмата в електронната Ви поща ще бъдат разчетени по този начин. Ако все още не можете да ги разчетете, пробвайте останалите кирилски кодировки: Cyrillic (KOI8-R), Cyrillic (KOI8-U) и т.н. Кодировката Unicode (UTF-8) също решава доста често проблема.

Съществува и една безплатна онлайн програма, с която може да разшифровате неразбираем текст (кирилица със сгрешена кодировка): Универсален дешифратор за кирилица.

Използването на пощи като Yahoo не се препоръчва за писма на кирилица, защото при приемане на писмата се налага да приложите описаната процедура, а при изпращане на писма в тях се включва грешна информация за кодирането на текста. В резултат на това програмата за електронна поща на получателя не може да покаже писмото правилно и се налага потребителят да гадае какво е кодирането на текста (и да прилага процедура подобна на описаната).

Обикновено когато се е получил текст от еднотипни знаци (напр. „????? ??? ???? 2-??“) смяната на използваната за визуализиране кодировка или Дешифраторът сами по себе си не могат да помогнат. В някои случаи има спасение: Когато се натисне бутон (препратка) за отговаряне на писмото, отдолу в текстовото поле се съдържа писмото, на което се отговаря. Ако то е показано с различни символи, текстът може да се копира в Дешифратора.

Използвайте български електронни пощи, защото те се справят по-успешно с изпращането и получаването на писма на кирилица. Най-голямата е АБВ.бг.

3. Как да пиша ѝ?

„И с надреден знак във формата на ударение“ се използва най-често за обозначаване на кратката форма на притежателното местоимение и кратката форма за дателен падеж на личното местоимение от трето лице единствено число. Понякога вместо него се използва и-кратко „й“, което е неправилно, или ударено латинско „u“, което обаче се различава визуално при изострените шрифтове. На някои места, включително в Уикипедия, се използва „и“ и отделно знак за ударение. При използване на такива неконвенционални заместващи знаци или комбинации при търсене в текст на срещания на и с надреден знак във формата на ударение би било безрезултатно, когато като критерий се подаде нормалният (единен) знак. (Ефектът е същият като при шльокавицата).

И с надреден знак във формата на ударение отсъства в шрифтове като Times New Roman (който поради това е непригоден за кирилица), но е налице в Cambria, Calibri (шрифтове по подразбиране в „Уърд 2007“), Tahoma, Microsoft Sans Serif и др. (Ако при работа с документа е сменен шрифтът на целия текст, е препоръчително накрая да се провери, дали знакът не се е превърнал в друг.)

Тъй като по БДС няма предвиден такъв клавиш (но пък има „э“ и „ы“!), знакът може да се въвежда направо от клавиатурата само ако потребителят си направи пряк път (keyboard shortcut). Иначе въвеждането става чрез командата за вмъкване на символи или падащо меню към нея. (В „Уърд“ се отваря менюто Insert, командата Symbol.../More symbols, етикетът (tab) Symbols на диалоговия прозорец Symbol; в него се избира от падащото меню някой поддържащ знака шрифт и в списъка със знаци се достига до малките кирилски букви; „ѝ“ е около 14-ия знак след „я“). Друга възможност е да редактирате клавиатурната си подредба (в Уиндоус с безплатната Microsoft Keyboard Layout Creator).

Тъй като в Уникод знакът е 045D (десетично 1117), можете да го въвеждате направо и чрез задържане на клавиша Alt, докато въвеждате от цифровата клавиатура (която трябва да е включена като такава от бутона NumLock) 1117.

Помощ! Hямам компютър!

Писането на кирилица е възможно дори ако нямате възможност да инсталирате кирилица на компютъра, който ползвате, напр. в работата или ако ползвате обществен компютър в друга държава. За целта използвайте следните безплатни интернет услуги за транслитерация:

Писане на кирилица с латинска клавиатура, Петко Йотов

Превод на български текст от латиница на кирилица, услуга от АБВ

Възможно е и да пишете директно на кирилица. Уеб страници като All.bg имат онлайн софтуеър, който позволява самата страница да сменя клавиатурата Ви без допълнителен софтуеър на Вашия компютър. Идеята е да използвате такава страница за да напишете текста на кирилица и след това да го копирате на мястото, където в действителност искате да ползвате този текст.

За целта отидете например на All.bg, щракнете на Форуми горе, регистрирайте се, влезте в някой форум и създайте нова тема. Сменете клавиатурата като щракнете на квадратчето горе вдясно (това е бутон, на който пише EN, изберете българска стандартна клавиатурна подредба BG или българска фонетична подредба BP. Напишете каквото желаете в празната кутийка на новата тема във форума. За да копирате текста, направете следното. Изберете (осветете) целия текст: поставете курсора на мишката (мигащата чертичка) в началото на текста. Натиснете и задръжте левия бутон на мишката и без да го пускате влачете мишката надолу докато изберете целия текст, който ви е нужен. Отпуснете левия бутон на мишката. От менюто най-горе на браузъра изберете (в Интернет Експлорър) Edit, Copy след това отидете в програмата, където искате да пишете на кирилица, например в друг онлайн форум или във Вашата електронна поща. Поставете курсора на мишката на мястото, където искате да се появи текстът. От менюто на програмата най-горе изберете (в Интернет Експлорър) Edit, Paste. Копираният текст би трябвало да се появи на новото място.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: venc98
Категория: Други
Прочетен: 60898
Постинги: 67
Коментари: 41
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031